2010. január 4., hétfő

Mit tehet a sejt?

Kaptam nemrég egy körímélt, melyben egy videó linkje volt. A videó készítői arra buzdítottak, hogy tegyek valamit a globális felmelegedés ellen. Elgondolkodtam, hogy mégis mit tehetnék. Megnéztem egy ide vonatkozó honlapot is, amely a következőket ajánlja:

Mértékletesen vásároljunk!
Kicsit érdemes odafigyelni, bár a magyar emberek nagy része így is mértékletes, mert nem teheti meg, hogy felesleges dolgokat vegyen. Meg aztán a megkeresett pénzt egyszer úgyis elköltjük.

Takarékoskodjunk az energiával!
Ezt is meg kell próbálni. De azt azért jó ha tudjuk, hogy egy energiatakarékos izzóval havi 50-200 Forintnyi energia takarítható meg. Ez nem túl sok, de azért valami. Csakhogy maga az izzó drágább a hagyományosnál, részint azért, mert több energia kell az elkészítéséhez.
Fűtés. Most épp egy panellakásban vagyok, ahol semmi beleszólásom abba, hogy mennyi energiát kapok, és hogy mennyit fizetek érte. Ugyanennyi lesz a számla, ha kicseréljük az ablakokat, ráadásul egy új, dupla műanyag keretes ablak elkészítéséhez rengeteg energia kell, és sok kőolaj.
Ami még durva: itt a panelban (és általában a lakásokban) eseményenként 4-5 liter ivóvízzel húzzuk le a vécét...

Használjunk megújuló energiaforrásokat!
Hát ez a lakásban megint csak problémás. De ha kertes házunk lenne, valószínűleg akkor sem tehetnénk meg, hogy átálljunk, mert a föld- és napenergián alapuló rendszerek messze nem gazdaságosak, és hatalmas a bekerülési költségük.
Az autónk a benzint szereti. Vehetnénk egy újat, ami kevésbé szereti, de gondoljunk bele, hogy mennyire terheli meg a környezetet 1 db autó elkészítése! Fémgyártás, olvasztás, megmunkálás, festékek... A konnektorba dugható kocsi jó, mert nem ott füstöl, ahol van, hanem ahol az erőmű van. A hidrogénhajtású pedig még nem elérhető.

Óvjuk, gyarapítsuk a növényzetet!
Szoktunk venni cserepes virágot.

Termeljünk kevesebb szemetet!
Sörből üvegeset veszünk, a tejet sajnos nálunk műanyag-papír hibrid dobozba csomagolják. Ez nem mindenhol van így! A vizet is műanyagba rakják, amit el szoktunk vinni a szelektív lerakóba. A szupermarketekben nejlonzacskót adnak (az USA-ban már vagy 40 éve papírzacskóban hordják haza a kaját).

Váljunk vegetáriánussá!
Vagy egyből mindjárt nem is eszem semmit, akkor egy-két héten belül drasztikusan lecsökkenek az általam okozott természeti károk (persze ha temetnek, és nem hamuvá égetnek).


Nem a környezettudatosság ellen beszélek, inkább csak elkeserítően kevés lehetőséget látok. A magam szintjén továbbra is próbálkozni fogok, de túl nagy eredményt nem szabad várni. Nagyot az USA és Kína tudna lépni, ha komolyan vennék az ügyet, és ipari méretekben csökkentenék a károsanyag-kibocsátást.

7 megjegyzés:

modoc írta...

de nem fogják komolyan venni, ezért pár száz év múlva ferde szemű és amcsi parasztok fogják öldökölni egymást...
én gyűjteném vmennyire szelektíven a hulladékomat, de nincs helyem rá. mondjuk az már gáz volt, amikor Robi előző albérletében 10 percig álltam a konyhában, mire eldöntöttem, melyik kukába dobjam a szemetem, olyan szinten volt szelektív a gyűjtés... :D

Koperta írta...

az komoly... :D
Hát mi meg Kőbányára szállítjuk Budáról a műanyag hulladékot, mert nálunk normálisan elérhető közelségben nincs egy se...

D írta...

Épp én is hasonló beszélgetésbe csöppentem tegnap valakivel a vonaton (futólag ismerem). Ő egy nagyon környezettudatos ember, asszem a szakmája is vmi. ilyesmi, most jott haza Koppenhágából valami hasonló témájú értekezletről vagy mi. Nagyon elborzasztó dolgokat mondott. Pl. napi 200 állatfaj eltűnése a bioszférából. A haszonállat-tartás a legkárosabb, ezért szorgalmazzák a vegaságot, továbbá ültetnek fákat, stb. A legújabb kutatások szerint nincs pár száz évünk így....Én tökre egyetértek a törekvésekkel, de sajna én is azt érzem nem tehetünk semmit. Kevés ember lenne hajlandó kicsit pl. csökkenteni a húsfogyasztását, és több zöldet enni. Nagyon becsülöm ezeket az aktivistákat, még ha túlzásnak is tartom a "semmi állati"-t étrendet. Meg amíg szegénység van, és 30 dkg húsban több a tápérték, mint ugyanennyi (télen ráadásul méregdrága és szar) paradicsomban, addig megint csak problémás ez a kérdés.

Z írta...

Szarban vagyunk. Talán elfogy már egyszer a gáz és az olaj, bár akkor már késő lesz. Vagy jön egy sokkal nagyobb gazdasági válság, és az megoldja a dolgot. Egy biztos, az emberek rábeszélése nem ér szinte semmit.

Filoszofi írta...

Éles meglátások! nálunk nincs túl sok lehetőség ezekre.
másik kérdés! mondják, hogy a használt olajat ne öntsük a lefolyóba. de akkor mit csináljak vele? használt olaj-gyűjtőt nem raktak sehová én pedig nem fogok ide-oda szállítgatni egy-egy liter olajat.

Koperta írta...

jó kérdés... elég szar érzés a lefolyóba önteni :(
állítólag pénzért el lehet vitetni valahova...

Z írta...

Ez nekünk is gond. Azt hiszem a benzinkutakon átveszik, de még nem próbáltuk. Mondjuk oda se érdemes egyesével vinni, kellene otthonra egy nagy gyűjtő, meg vagy 4 kuka a szelektív szemétnek... Egy panelban erre sincs hely.