2007. augusztus 6., hétfő

1999. augusztus 11.

1986 óta vártam a napfogyatkozást. Akkor kb. 9 éves voltam, és a kedvenc könyvem az Ég és Föld című ismeretterjesztő mű volt. „A következő napfogyatkozás, ami hazánkból is látható, 1999-ben lesz.”

Jesszusom.

Hány éves is leszek akkor? Hihetetlennek tűnt, hogy egyszer annyi idős leszek, és ezt láthatom. És most, nyolc év távlatából - milyen régen volt…

Akkor már aktívan benne voltunk a csillagászatban. Az MCSE tábora Szeged mellé, Szatymazra szerveződött, mint később kiderült, a lehető legrosszabb helyre.

A tábor előtti hetekben már lelkesen gyűjtöttük a napfogyinéző szemüvegeket, minden távcsőre és binoklira napfóliát szereltünk, és próbáltuk lebeszélni a nagyközönséget a kormozott üvegek és túlexponált negatívok használatáról (ilyen negatívot tartalmazó szemüveggel is találkoztunk egy kis élelmiszerbolt pultján…). Fejből tudtuk a várható jelenségeket, az állatvilág reakcióit, a horizont színét.

A táborba már előző nap leutaztunk. A társaság egy kis része az én Trabant gyártmányú személygépkocsimmal tette ezt, a többiek már a táborban vártak. Siettünk csatlakozni hozzájuk, túlságosan is. Már több falun keresztül követtünk egy óriási fákat szállító (ún. faszállító) teherautót, kb. 40 km/h sebességgel. Az élénk szembeforgalom és a 26 lóerő természetes kipörgésgátló hatása miatt nem tudtam megelőzni. De lám! Elfogy a sor szemből, na most már aztán elég! Előzés. Lakott a terület. Zebra. Kanyarodósáv. Keresztbe kasul csíkok az úton. Rendőrautó.

-Jó napot kívánok, forgalmit, jogosítványt, személyit kérek.

-(ajjajjj…) Tessék.

-Hová oly sietősen?

-Napfogyatkozásra megyünk Szegedre…

-Hát úgy látom, most pénzfogyatkozás is lesz… Ez bizony egy többrendbeli feljelentés.

-Izé… Nem lehetne valahogy itt a helyszínen elintézni? (Riadt szempárok a Trabantban.)

-Hát, sajnos… Még ha a kolléga nem lenne itt… (Kolléga balra el, megállít egy újabb áldozatot.)

-Na jól van, rendben, adjon 3000 forintot, jó úgy?

-Huhh, nagyon is jó! (Pénztárcámban koppra 3000 Ft, ötszázasokban, többi pénz a kesztyűtartóban. Átnyújtom a köteg pénzt, a kiürült tárca a kezemben lóg.)

-Ez az összes pénzük?

-Hát…

-Na jól van, húzzanak innen! (Levesz pár ötszázast, a többit a kezemben hagyja.)

Folyt. Köv.

1 megjegyzés:

Borso írta...

Zé, ezt stílusosan 11én kellett volna közzé tenni :-)