2007. augusztus 12., vasárnap

1999. augusztus 11.

Az esemény előestéjén markáns hidegfront érkezett az ország fölé. Természetesen nyugat felől. Szatymaznál keletebbre fekvő település nem sok van az országban. Mindenki feszülten figyelte az előrejelzést, a műholdképeket.

Optimizmus. Az nem lehet, hogy ennyire megszívjuk! Elvonul az holnapra! Jó volt a hangulat egész délután, egy medence partján sátoroztunk D-vel. M fogadásból bevállalta egy kb. 6 kilós féldinnye elfogyasztását, ami nagyjából sikerült is, bár lelkes figyelmeztetéseink ellenére itt-ott még rózsaszín maradt egy kicsit. Aztán megjött a front. Szakadó eső, égiháború. Előttem van Főtitkárunk, amint lehorgasztott fejjel, elkeseredetten ül egy lépcsőn. Pedig ő már látott ilyet Dél-Amerikában.
Mi még mindíg bíztunk a másnapi jóidőben. Zenit típusú fényképezőmmel villámokat fotóztunk a tábor mellett folyó patak partjáról.

Pesszimizmus. Ez másnap reggel következett. Tíz óra tájban ébredtünk, az eső egyenletesen potyogott. Nem sokkal utána már a könnyeink is.

-Ki tud valamit?

-Láttatok műholdképet?

–Győrben már derült!

–Már Veszprémben is!

11 óra volt. Alig több mint egy óra múlva az ég el fog sötétedni… A feszültség nehezen lenne leírható. Az ég alján dél előtt pár perccel kék csík jelent meg. A feszültség tovább nőtt. Épp látni fogjuk, vagy épp nem? Már az ég harmada derült. Fél óra van hátra. Gyors tanácskozás - nem kockáztatunk, elémegyünk. Gyors számolás – 1db Trabant, 8 db ember. Határeset. Hát akkor beszállás! A kocsi körül kisebb csapat… tizenegy ember. Ezt valahogy elszámoltuk. Négy fiú hátra, kettő előre. Négy lány a tetőcsomagtartóra. M barátom hátul állt a csomagtartón, és a tetőbe kapaszkodott. A távcső persze a táborban maradt, felállítva, előkészítve. Nem baj, csak lássuk! Indulás! Nyögött az NDK acél a bekötőút gödrei között, a hatszáz kiló alatt. Kiértünk a betonútra. Jobbra van a kékség! Mentünk. Hatvan. Hetven. Hé, ti ott fenn! Jobbkanyar! Egy falu határában M észrevett egy, akkoriban a rendőrség által favorizált fehér Favoritot. Jogosítványomat mentendő, bátran elengedte negyvennél a kapaszkodót, majd néhány kauzalitássértő háromméteres futólépés után begurult egy bokorba. Mert ugye nem mindegy, hogy tíz vagy tizenegy. Ekkor már jó helyen voltunk. Napunk hajszálvékony sarlóvá fogyatkozott maradéka a felhőréteg szélén ragyogott. Mindenki le és kiszállt, előkerültek a fényképezőgépek, szemüvegek. Egyfajta fotós Bruce Willisként két gépet csattogtattam, amelyikből kifogyott a film, azt a fűbe dobtam, és nyúltam a következőért. Volt, aki hanyatt fekve szívta magába a kétperces nappali éjszakát. Megérdemeltük. Visszafelé már nem siettünk, vidáman csacsogva sétáltunk, dinnyét és almát loptunk, amíg három fuvarral sikerült a népet a táborba visszaszállítani.

Nincsenek megjegyzések: